Istnieje wiele dań i potraw, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zupełnie nijakie. Nie inaczej jest w przypadku brzoskwinek w boczku. Sama nazwa może odstraszać, brzoskwinie i boczek? Przecież to zupełnie do siebie nie pasuje, dwa smaki z przeciwnych biegunów. Jak się jednak okazuje, brzoskwinki w boczku są na fali popularności i zyskują one coraz większe rzesze miłośników. Na czym polega sukces tej potrawy? Zdrowie owoców i smak boczku.

 

Nie od dziś wiadomo, że eksperymentowanie i mieszanie smaków jest potrzebne. Pozwala to odkrywać nowe, nieznane wcześniej smaki, które mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Czapki z głów dla osoby, która jako pierwsze zdecydowała się na przyrządzenie brzoskwinek w boczku – z pewnością wpadnięcie na tak szalony pomysł nie mogło być zbyt łatwe. Chcąc przygotować brzoskwinie w boczku nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Jedyne, w co musimy się wyposażyć, to oczywiście boczek, ocet balsamiczny oraz gwiazda wieczoru – brzoskwinia. Przygotowanie brzoskwinek w boczku zaczynamy od dokładnego umycia oraz wysuszenia owoców. Już tutaj istnieje podział na dwie szkoły, w jednej mówi się, że brzoskwiń nie musimy obierać ze skórki, natomiast druga uważa, że obrane brzoskwinie, na potrzeby tego konkretnego dania, będą po prostu smakowały lepiej. Kolejnym krokiem będzie odpowiednia pielęgnacja i zadbanie o brzoskwinie – w tym celu, należy wyjąć z owoców pestki oraz pokroić brzoskwinie na sześć bądź osiem równych części. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie boczku – pokrojone wcześniej brzoskwinie starannie zawijamy w boczek, a następnie układamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, bądź też grillu. Korzystając z opcji pieczenia boczku w piekarniku, niezbędne okaże się naczynie żaroodporne. Kluczowym elementem jest odpowiedzialne pilnowanie boczku. Doskonale wiemy, że tego rodzaju mięso ma tendencję do bardzo szybkiego przypalania się, dlatego też nie powinniśmy spuszczać wzroku z piekarnika czy grilla na dłuższą chwilę, gdyż zastać możemy spalony i nienadający się do spożycia boczek.